03 Ocak 2014

SES FORMATLARI

Ses Formatları

Dolby Surround: 3 kanal desteklidir. 2 kanal ön sağ-sol tek kanal da(mono) arka sesler için ayrılır. Yani arka sağ sol yoktur.

Dolby Prologic: Dolby Surround'un gelişmişidir. 4 kanaldır. Arka yine mono iken ön tarafa sağ ve sol dışında bir de merkez (center) hoparlör eklenmiştir.

Dolby Digital: (AC3) 6 kanal ses desteklidir. Ön sağ-sol Merkez, LFE (sub woofer) arka sağ-sol olarak dağılır


Dolby Digital 5.1: 5 kanal artı subwoofer.

Dolby Digital EX (Extended/genişletilmiş): Arka sağ ve sol kanallardan bir arka merkez yaratılıyor. 360 derece hissi pekiştiriliyor.

DTS 5.1: Daha az sıkıştırma oranı kullanılan ses formatı. Diskte çok yer kaplıyor o yüzden DD kadar standartlaşamadı. DD gibi 5 kanal artı subwoofer.

DTS ES 6.1 Matrix: ES, extended sound demek yani DD EX'in DTS versiyonu. Aynı mantıkla çalışıyor arka kanallardan bir arka merkez yaratılıyor.

DTS ES 6.1 Discrete: Discrete'in anlamı ayrı demek. Yani bu formatta arka merkez ayrı bir kanal. Gerçek 6.1 desteği bu. Pratikte sanal arka merkezden daha iyi bir çevresel ses deneyimi yaratıp yaratmadığını deneyip duymak gerek. Teoride daha iyi olmalı.


THX:Lucasfilm'in bu ürünü yeni bir çeşit ses izi şifrelemesi sunmuyor.fakat sinemalardaki ses kalitesini evlere getiriyor. İlginç ama riskli bir teknik ve ticari yaklaşım. Çünkü kalite ve yaygınlık genelde pek bir arada bulunmaz. Başlangıçta, THX etiketli cihazlar prestij için sunuluyordu. Genelde ortalama bir apartmanda zor bulunan büyük odalara göre tasarlanmışlardı. Niş pazarda oldukça seçkin ama elbette sınırlı yer elde ettiler. THX çeşitli onay sınıfları geliştirdi; dolayısıyla Creative Audigy 2 kartları (ve elbette ZS) gibi, bu etikete sahip olan başka multimedya ürünler de bulunmakta.

THX sertifikası, sesin, THX ses sisteminizden geçerken, ev ortamı için uygun şekilde işleneceğini garantiliyor. Sinema salonu ses sistemleri için hedeflenmiş bir çıkışın doğrudan çıkışa uyarlanmasını sağlayacak bir denkleştirme veya çevresel ses sinyalin tek sesli olarak ayrıştırılması buna örnek olarak verilebilir. Bas sesler yüksek-geçirgen ve alçak-geçirgen filtreler kullanarak düzenleniyor, tepe değerler tabanda sıkıştırılıyor ve gecikmeler, oturma odasındaki konumlarına göre farklı hoparlörler arasında dengeleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..