03 Ocak 2014

DVD VİDEO TERMİNOLOJİSİ

24/96
24 bit,96 Khz dijital ses,yüksek kalitede stereo formatı bazı DVD oynatıcılarda ( player ) kullanılmaktadır.

Analogue ( analog ),
Ses ve görüntü sinyali gibi verilerdir. Herhangi bir frekansta ses yada görüntü dalgaları bulunmaktadır.


Anamorphic
Herhangi sıkıştırılmış bir dvd görüntüsünün 4.3 bir televizyonda daha ince ve uzun görünmesidir. Aynı görüntüyü 16.9 bir televizyonda daha doğru oranlarda ve daha yüksek kalitede izleriz.

Angles
Çok açılı DVD ürünleri ,  kullanıcısına farklı görüntüleri aynı müzik ( soundtrack ) ile kullanma imkanı verir. Genellikle görüş noktalarını açmak için yetişkinlere yönelik ürünlerde kullanılmaktadır.

Aspect Ratio
DVD/TV görüntülerinin yatay-dikey oranlarıdır.4.3 (1.33.1) ; klasik TV görüntü oranıdır. 16.9 (yaklaşık olarak 1.85.1) ; geniş ekran , enli perdede gösterilen oran (widescreen)
21.9 (2.35.1,bazen panavision yada scope da denir) ; matrix,titanic gibi super-wide , yani eni geniş olanlardır.Bu filmler wide screen, geniş ekranda bile seyredilse altta ve üstte siyah bantlar gözükmektedir.

Authoring
Video görüntülerinin sıkıştırılması,film bölümlerinin ayarlanması,menülerin dizaynı gibi işlemler ile DVD nin oluşturulması işlemine verilen addır.

AV Amplifier ( Amplifikatör)
Genellikle çok kanallı Dolby Pro-Logic veya Dolby Digital/DTS sistem şifre çözücü ( dekoder ) ve DVD,VCR,Laser Disc gibi kaynaklarda bulunan ses ve görüntü girişi olan amplifikatördür.

BIT
Sıfır veya dijital verilerin her biri. Müzik CD'lerinde 16 bit,Müzik DVD'lerinde 24 bit kullanılır.

BIT RATE
Dijital sistemde data aktarım hızıdır.DVD'lerde , verilerin diske şifrelendiği hızdır.Ne kadar yüksek hız olursa kalite o kadar iyi olur.

Blocking
Video sinyallerinin dijital sıkıştırma efekti.Görüntüleri dondurmak veya parça parça görüntülüme işlemi.

CD-R
Compact Disc Recordable'ın kısaltmasıdır. Kayıt edilebilir CD anlamına gelir. Kendi bilgisayarınız veya bağımsız aygıtlarınızda CD kaydetmenizi sağlar. Bazı DVD oynatıcılar bunu okuyabilir,bazıları okuyamaz.

Center Speaker
Surround ( çevresel ) ses sisteminde diyalogları ve merkezi müziği ve efektleri duyabildiğiniz merkezi hopralördür.

Clip Case
Buna ayrıca snapper case adı da verilir. Sağlam,karton DVD kutusu.

Closed Captions
Video görüntü dalgalarının içine yerleştirilen sinyaller. Bunlar yerleştirildiğinde işitme engelliler için altyazı üretebilirler.

Commentary
Bazı DVD lerde bulunan;filmin yönetmeni,oyuncusu yada teknik ekibinin sesli yorumu eşiliğinde seyredebilme seçeneği.

Composite Video
Bir çok DVD oynatıcıda bulunan,temel bir görüntü sinyali. Parlaklık ve renkleri birleştirir.Mükemmel kalite sağlamaz ama sesi de birleştiren RF sisteminden daha iyidir.

Compression
Analog ses sıkıştırma sisteminde,çıkışların ( output ) belli bir seviyede olmasını sağlamak için sinyalin DynamicC'leri azaltılmıştır.Dijital sıkıştırmada ise verilerin sıkıştırılmasıyla dijital sinyaller yaratılır. Böylece bunlar saklanabilir ya da transfer edilebilir hale getirilir. DVD lerde kullanılan dijital sıkıştırma sistemine örnek olarak
DTS/Dolby Digital-MPEG i gösterebiliriz.

Dipole
Surround efekt oluşturabilmek için bir anda iki yöne ses verebilen hoparlör. Bazı Dloby Pro-Logic ve Dolby Digital sistemlerde kullanılır ve THX için üretilmiştir.

Dolby Digital
Bu dijital veri sıkıştırma sistemi , Dolby laboraturları tarafından yaratılmıştır. Bu sistem sayesinde çok kanallı sesler DVD soundtrack olarak şifrelenebilmektedir. DD çeşitleri ondalık noktalı sayılarla ifade edilmektedir. İlk sayı Bandwith sayılarını , ikinci sayı ise Subwoofer kanalını belirtmektedir. Böylece 1.0 mono,2.0 stereo ve 5.1 de 5 kanal ile subwoofer anlamına gelir.2.0 ses sistemi de içerisinde saklanmış bir surround bilgiye sahip olabilir. Bunu çıkan sinyalleri ön,merkez,sağ ve surrpund hoparlörlere gönderen bir Pro-Logic şifre çözücü ile elde edebilirsiniz. Bir DVD oynatıcının,Dolby Digital sesler, çok kanallı sese çevirmek için Dolby Digital şifre çözücüye ihtiyacı vardır. Eğer Dolby Digital , sistemin içinde varsa,DVD oynatıcıyı güç yükselticisine (power amplifier) direk bağlayabilrsiniz.

Dolby Pro-Logic
İç mekan için tasarlanmış olan surround ses sistemi. Sol,sağ,merkez ve arka kanallar Dolby Surround ile ses çıkartmaktadır.

Dolby Stereo/Surround
Sinema ve ev tipi iç mekanlar için bir çeşit surround sistem. İlk defa 1977 yılında Star Wars da kullanılmıştır.Sol,sağ ve surround seslerde oluşur.

Downconverting
İleri bir teknolojiyi alıp,daha az özelliklere sahip başka bir teknolojiye uygun hale dönüştürme işlemidir.DVD lerde 5.1 Dolby Digital sistemi,Dolby Surround'a , Anomorphic geniş ekran görüntülerde 4.3 TV görüntüsüne çevrilir.

DTS
Digital Theatre System in kısaltmasıdır. Dsolby Digital e benzeyen rakip sistemdir. DTS sisteminde Dolby Digital sisteme göre daha az sıkıştırma işlemi uygulanır. Daha düşük bas çıkışı vardır. Dolayısı ile teoride daha iyi ses verir. Ancak piyasada 5. 1 DD kadar yaygın değildir.

Dual Layer
Dört ses tarayabilen,iki data hattı bulunan DVD. DVD oynatıcının lazeri,kısa duraklamalarla bir hattan diğerine odaklama yapabiliyor. Sektörde DVD-9 olarakta bilinir.

DVD
Digital Versatile Disc ( yada Digital Video Disc ) kısaltması. Dijital görüntü diski. DVD ler tek yada çift yönlü olabilirler. her yönde tek yada çift data katı bulunmaktadır.

DVD-5:Tek yön ve tek katlı
DVD-9:Çift yön,çift kat ( dual layer)
DVD-10:Tek yön ,tek kat
DVD-14:Çift yönlü,bir tek katlı,bir çift katlı ( dual layer)
DVD-18:Çift yön,çift katlı ( dual layer)

DVD-Ram
Bilgisayarlarda kullanılabilen,kayıt yapılabilen DVD. Tekrar üzerine kayıt yapılabilen bu diskler diğer dvd-rom larda yada DVD oynatıcılarda kullanılamaz.

DVD-Rom
Bilgisayar verilerine sahip DVD. Bazı Hybrid diskler hem tam gösterimli video görüntülere hemde bilgisayar verilerine sahiptir,ancak sadece sahipleri ulaşabilir.

DVD-R DVD+RW DVD-RW
Recordable DVD,yani üzerine kayıt yapılabilen DVD çeşitleridir.DVD-R ve DVD-RW birbirlerine çok benzerler ve Pioneer tarafından desteklenmektedirler. Philips ve Sony nin DVD+RW leri diğer formatlara çok benzerler ancak uyumsuzdurlar. ( gerçi ben bir uyumsuzluk görmedim cihazımda Grin)

Firmware
DVD oynatıcıların kontrol programıdır. Bazen performans arttırmak için kalitesi yükseltilebilr.

Full Screen
Klasik TV görüntü oranı. Uzunluğun ene oranı 4:3 tür.

Letterbox
Geniş ekran filmlerin altta ve üstte siyah bant ile gösterilmesidir. Böylece TV ekranının boş kısımları doldurulmuş olur ve doğru görüntü oranları korunabilir.

Macrovision
Bütün DVD oynatıcılara konulan kopyalamaya karşı koruma sistemi. Bazı şifrelenmiş disklerde de bulunur. Video görüntülerinin senkronizasyonuyla karışır ve görüntüleri VHS ye kaydetmeyi engeller. Ancak aynı zamanda projektörler,projeksiyon TV lerde sorun yaratabilir.

Mosquitoes
Bir video sinyalinde , parlak ışık etrafında minik nokta yansımalar halinde görülen kuvvetli sıkıştırılmış görüntüler. Bazı eski filmlerde yada kötü transfer edilmiş filmlerde görülür.

MPEG
Motion Pictures Expert Group tarafından yaratılmıştır. Ses ve görüntü sinyalleri dijital sıkıştırma işlemidir. Ses ve müzik donanım Dolby Digital e çok benzemektedir. MPEG 5.1 formatı avrupadaki DVD ler için yaratılmıştı. Ama hiç bir zaman tutmadı. İki çeşit Mpeg video standartı bulunmaktadır;Mpeg-1,Philips in  batıda piyasadan kalkmış olan
Video-Cd formatında kullanılmış ve hala bilgisayarlarda ve ülkemizde kullanılmaktadır. Mpeg-2 Dijital TV ve DVD ler için kullanılmıştır.

MPEG-2
Dvd ve Dijital TV tarafından kullanılan görüntü sıkıştırma formatı. Hangi bilgilerin bie önceki kullanımdan sonra değiştirildiğini kontrol eder ve şifreler. Data transfer hızı fikslenebilir ve değiştirilebilir.

PAL 60
Pal sisteminin renk bilgisidir. Saniyede 60 field tarar ( normal pal sistemlerde bu 50 dir ) Bazan Amerikan DVD yada VHS leri oynatırken kullanılır. Yaklaşık 10 yıldan beri üretilen televizyonlarda PAL 60 sistem oynatılabilmektedir. PAL 60 bir DVD görüntüsünün kalitesi herhangi bir NTSC DVD ile hemen hemen aynıdır.

Panavision
2:35:1 (29.9) görüntü oranını belirten ticari markadır. Bazı filmler Panavision kamera ve lens kullanılarak çekilir.

PCM
Pulse Code Modulution 'ın kısaltmasıdır. CD lerde sıkıştırılmamış ses formatıdır. DVD oynatıcılarda CD oynatılmasını sağlar.

Regional Coding
Kısaca bölge koruması. Bizim bulunduğumuz bölge 2. bölgedir. Farklı bir bölgeye ait DVD filmin başka bölgeye ait bir cihazda oynatılamasını engeller.

SACD
Sony'nin DVD-AUDIO 'ya rakip çıkardığı Super Audio Compact Disc

Scart
Avrupadaki televizyonlar,VCR ve DVD oynatıcılar için kullanılan standart AV bağlantı soketi.

SDH
İşitme engelliler ve zor duyanlar için altyazı.Diyalogları ile birlikte önemli efektlerin yazı ile anlatılması. Closed Caption dan farklıdır.

Subwoofer
Alçak frekanslı bas seslerin daha yüksek çıkmasını sağlayan özel hoparlör. Bas sesler çok yönlü değildir. 5.1 Dolby Digital/DTS sisteminin kesinlikle bir subwoofer a ihtiyacı vardır.

Surround Speakers
Pro-Logic,Dolby Digital ve diğer tüm surround sistemlerde kullanılan hoparlöler. Pro-Logic sistemde merkezi,sağ ve sol ön,sağ ve sol arka olmak üzere 5 hoparlör vardır. Dolby Digital ve DTS sistemde; arka hoparlörler stereo sinyal taşır ve genellikle hoparlöre ek subwoofer bulunur.Bunlara fazladan subwoofer yada dipole hoparlör eklemekte mümkünür.

S-Video
Görüntülerin parlaklık ( luminance ) ve renkliliğinin ( chrominance ) ayrı ayrı yer aldığı yüksek kalite video formatıdır.

THX
Yüksek kalite ev sinema sistemlerinde kullanılan güvence işaretidir. Lucasfilm tarafından geliştirilmiş ve üretilmiştir.

Video-CD
Mpeg-1 şifrelemesi kullanılan dijital video-Cd formatı,normalde DVD oynatıcılarda okunabilir.VHS'ye benzeyen resim kalitesi ve limitli kapasite sebebi ile Avrupada hiç tutulmamıştır. Ancak uzak doğuda karaoke ve video korsancılığı için kullanıldı. 

Widescreen
Geniş ekran tanımıdır. Genellikle 16:9 formatında olur.

Not : bilgiler DVD+ dergisinden alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..