02 Ocak 2014

FOTOGRAF MAKINESI CESITLERI

FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Fotoğraf makineleri tarih boyunca Camera Obscura'dan günümüz dijital makinelerine varan büyük ve çok hızlı bir yol kat etmişlerdir. Hemen hemen her gün çeşitli özellikleri olan ve değişik amaçlar için üretilmiş fotoğraf makineleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu konuda teknik sınırsız bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. İşte bu sayısız özellikteki fotoğraf makinelerini sağlıklı bir şekilde yorumlamak için birkaç temel sınıflama içine girmemiz gerekiyor. Bunun için fotoğraf makinelerini,
a) Büyüklüklerine göre,
b) Bakaç sistemlerine göre,
c) Özel amaçlarına göre ayırıp inceleyeceğiz.


BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Bu sınıfa giren makineleri, büyük, orta, küçük ve minyatür boy olarak dört sınıfa ayırmak mümkündür. Bu makinelerin boyutları kadar kullandıkları filmin format ölçüleri de sınıflamalarını belirleyen önemli bir etkendir.
a) Büyük Boy Fotoğraf Makineleri: Büyük format adını verdiğimiz 9x13, 10x15, 13x18, 18x24 cm. ebadında filmlerin kullanıldığı makinelerdir. Bu formatta tabaka film kullanan makinelerin doğal olarak boyutları da büyüktür. Üçayak üzerinde ve stüdyo ortamında kullanılırlar. Ağır ve taşıması zor olduğu için dış ortamlarda pek kullanılmazlar. Profesyonel çekimlerde tercih edilirler. Bu ebatlarda çekilen fotoğrafları istenildiği kadar büyütmek mümkündür.
b) Orta Boy Fotoğraf Makineleri: Bu makinelerde 4,5x6, 6x6, 6x7 ve 6x9 cm. ebadında film kullanılır. Boyut olarak dış ortamlarda çekim yapmaya uygundur. Sütüdyoların da değişmez makineleridir. Hem vizörden, hem üstten bakmalıları vardır. Ciddi çalışmalar için tercih edilirler ve film formatlarından dolayı keskin görüntü verirler. Çoğunun arka kapakta bulunan film takma magazini değişken olduğu için farklı filmlerin aynı anda kullanılmasına imkan verir. Hasselblad orta boy makinelerinin en prestijlisidir. Mamiya, Rollefleks, Bronika, Lüpitel gibi makineler bu sınıflamaya girerler. Kieb ve Pentax'ın da vizörden bakmalı orta boy makinesi vardır.
c) Küçük Boy Fotoğraf Makineleri: Günümüzde en yaygın olan ve en çok üretilip kullanılan fotoğraf makineleridir. Sadece piyasada 36'lık film olarak bilinen 24x36 mm formatında film kullanılır. Taşınması kolay ve teknik özellikleri çok zengin olduğu için büyük ölçüde tercih edilirler. Profesyonel çekimler için üretilen modelleri olduğu gibi amatör çekimler için üretilen modelleri de vardır. Bu sınıfın en prestijli makinesi Leica kabül edilir. Daha sonra Nicon gelir. Canon, Pentax, Minolta, Olympus bu sınıflamanın bilinen ve tercih edilen makineleridir. Rico,Atinon, Zenit, Praktika gibi pek tercih edilmeyen modelleri de bulunur. Kompak Makineler: Amatörler için üretilen ve tüm ayarları kendinden olan bakaçlı basit makinelerin genel adıdır ve bu makineler de küçük boy makineler sınıfına girerler. 24x36 mm formatında filmler bu makinelerde de kullanılır. Taşıması kolay olduğu ve ayar gerektirmediği için aileler tarafından tercih edilirler.
d) Minyatür Fotoğraf Makinesi: Daha küçük formatlarda filmlerin kullanıldığı basit, ucuz ve kullanımı kolay olan makinelerdir. Daha küçük va makro film kullanılan tiplerine halk dilinde casus fotoğraf makineleri denir. Avuç içine sığacak ve kibrit kutusu büyüklüğünde modelleri vardır. Özel kullanımlar için imal edilirler. Ayar gerektirmezler. Film formatları çok küçük olduğu için keskin fotoğraf çekmek ve bunları büyütmek mümkün değildir.
BAKAÇ SİSTEMLERİNE GÖRE FOTOĞRAF MAKİNELERİ
Bakaç (vizör) sistemleri fotoğraf makinelerinin en temel özelliklerinden biridir ve iki ayrı bakaç sistemine göre fotoğraf makineleri üretilmişlerdir. Bunlar optik ve refleks bakaçlardır.
a) Optik Bakaçlı Makineler:
Fotoğraf çekilirken objenin görüntüsünün merceğin içinden değil, ayrı bir cam pencereden gözümüze ulaştığı fotoğraf makineleridir. Görüntü mercekten geçerek film üzerine ulaşır, biz bu yolun dışında başka bir bakaçtan görüntüyü takip edip kadraj yaparız. Kompak makinelerde da bulunan bu sistem pek tercih edilen bir sistem değildir. 1970 lere kadar çok yaygın olan bu makinelerde netlik ayarı merceğin içinden görüntü üzerinden değil, ya telemetre ile (metre ayarı) veya otomatik olarak yapılmaktadır. Optik hatalardan dolayı görülenle çekilen arasında farklar meydana gelebilir, merceğin önüne geçen farklı bir cisim (parmak, makine askısı vs.) fotoğrafımıza yansıyabilir. Genel olarak mekanik sistemle çalıştığı için bozulma riski son derece azdır.
b) Refleks Bakaçlı Makineler:
Günümüzün en yaygın sistemidir. Geliştirilmiş makinelerin tümü bu sisteme göre imal edilmişlerdir. Bu tür makinelerde görüntü direk olarak merceğin içinden geçerek gözümüze ulaşır. Fotoğrafçı konusuna direk hakim olur, kadrajı kendi isteği doğrultusunda yapar, netlik ayarını yine merceğin içinden görerek gerçekleştirir. Bu sisteme sahip makinelerde objenin görüntü, objektiften geçerek hemen arkasında bulunan 45 derece eğimli aynada yansıyarak üste yönelir ve burada bulunan pantaprizmada kırılarak vizörden göze ulaşır. Çekim anında ayna büyük bir hızla kalkıp düşerek, görüntünün film üzerine ulaşmasını sağlar. Bu makinelerin tek dezavantajı uzun pozlandırmalarda ve gece çekimlerinin yapıldığı B (Blup) ayarında perde sürekli açık kalıp vizörü kapayacağı için görüntüyü takip etmeyi zorlaştırmasıdır.
Refleks Bakaçlı makineler
a) Tek Objektifli Refleks (SLR):
Single Lens Refleks: Önündeki objektifi tek olan refleks makinelerdir ve günümüzün en yaygın olan makinelerdir.

b) Çift Objektifli Refleks (TLR):
Tvein Lens Refleks: Önünde iki mercek vardır. Üstten bakmalı orta boy makinelerde bu özelliğe rastlanmaktadır. 1950 lerde çok moda olan ve günümüzde pek kullanılmayan Rollefleks, Flexaret ve Lüpitel gibi makinelerde bu sistem yaygındır. Objektiflerden biri vizör, diğeri ise çekim görevini üstlenir.
NETLİK (FOKUS) SİSTEMLERİNE GÖRE MAKİNELER
a) Manuel Fokuslu Makineler:
Netlik sistemlerinin elle yapıldığı makinelerdir.
b) Otomatik Fokuslu Makineler (AF):
Son yıllarda hızla gelişen ve oldukça tercih edilen makinelerdir. Bu makinelerde objektifin içinde de motor sistemi vardır ve bu motor sayesinde objektif doğrulttuğunuz noktanın netliğini anında yapmaktadır. Göz bozukluğu olanlar, pratik çalışmak isteyenler ve fokus ayarından doğan hataları sıfıra indirmek isteyenler için ideal modellerdir.
ÖZEL AMAÇLI MAKİNELER
Bu temel sınıfların dışında çeşitli amaçlarla üretilen fotoğraf makineleri de vardır. Bunların başlıcaları:
Dijital Fotoğraf Makineleri:
Bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı fotoğraf makineleridir. Gittikçe yaygınlaşmaktadır. Film yerine disketin kullanıldığı, anında izleme, silme, bilgisayara aktarıp üzerinde düzeltme yapma ve yazıcı ile çıktı alma imkanına sahiptir. İleride bu konuya ayrıntılı girilecektir.
Panoramik Fotoğraf Makineleri:
Dar ve uzun formatlı çekim yapabilen makinelerdir. 180 dereceye kadar çekim yapılabilir. Hatta döner objektifli olanlarla 360 derecelik çekimler yapmak mümkündür.
Sualtı Fotoğraf Makineleri:
Suyun altında fotoğraf çekmeye uygun ve suyun kırılma indisi hesaplanarak üretilmiş makinelerdir. Oldukça pahalıdırlar.
Palorait Fotoğraf Makineleri:
Film gerektirmeyen, doğrudan kart üzerine çekim yapan ve bir iki dakika içinde sonuç veren makinelerdir. Bu tür makinelerde kaliteli sonuç elde etmek mümkün değildir.
Stereoskopik Fotoğraf Makineleri:
Bilimsel amaçlı kullanılan (Hücrelerin, dokuların ve hatta damar içlerinin bile çekimini yapabilen) makinelerdir.
Tüm bunların dışında çeşitli amaçlar için üretilmiş fotoğraf makineleri de vardır. Bu alandaki teknolojinin hızla gelişmiş olması, fotoğraf makinesi üreticilerini büyük bir yarış içine itmiştir. Her gün yeni makineler ve yeni modeller bu sektörün hizmetine sunulmaktadır.

Posted via Blogaway

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..