07 Nisan 2013

UZUN POZLAMA

SÜZÜLÜP GİDEN IŞIKLAR

 Zaman zaman bir dört yol ağzının fotoğ­rafını bir ışık demeti eşliğinde gösteren fo­toğraflara mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Bu tür sonuçlara siz de kolayca ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken şey çok basit. Fotoğraf makinenizi  ayarına getirin ve yaklaşık 10 saniyelik bir derece seçin.


Gerekli pozlama-yı yaptıktan sonra da deklanşöre basın ve 10 saniye boyunca makinenizi titretmeyin. Çe­kim sırasında imaj algılayıcısının önündeki kapak 10 saniye açık kalacak ve bu süre bo­yunca algılanan her şey cihazının belleğine aynen kaydedilecektir. Sonuç mu? işte bu  fotoğrafta da gördüğünüz gibi oto- henüz çıkmış bir otomobilin arka­sından görülen ışık demeti.

Deklanşör ayarını birkaç saniyeye çıkar­manın en önemli iki nedeninden biri loş or­tamda göze çarpan hareketli ışık kaynakları­nı farklı bir atmosferde fotoğraflara yansıta-bilmektir.

Diğer önemli nedense, pozlama yapılan ortamdaki yetersiz sayılabilecek ışıktan kaynaklanan karanlık bir çekimin önlenmesini sağlamak. Eğer ortamda biraz olsun ışık var ve siz de kendi gözlerinizle bu ışığın aydınlattığı alanı görebiliyorsanız, ay nı beceriyi fotoğraf makinenizden de bekle­yebilirsiniz. Burada yapılacak tek şey objek­tife daha fazla miktarda ışığın gelmesini sağ­lamak amacıyla deklanşöre daha uzun bir süreyle basılmasını sağlamak. Örneğin hava kararmaya yüz tuttuğu bir sırada deklanşör ayarını 10 saniyeye getirip çekim yaparsanız, makinenizin objektifine 10 saniye boyunca ışık gelmesini sağlarsınız. Sonuç olarak orta­ya hiç de fena sayılmayacak netlikte ve "ay­dınlıkta" fotoğraflar çıkacaktır.

Uzun deklanşör ayarıyla ilgili olarak şu hatırlatmayı yapmayı zorunlu görüyoruz. Bu tür çekimlerde mutlaka ama mutlaka bir tri-pod ya da makinenizi sabitleyici bir cisim kullanmalısınız. Aksi takdirde makinenizin en ufak bir sallanması ya da titremesi, ortaya bulanık fotoğraflar çıkaracaktır.

BİLGİ : Zamanı dondurmak

 Deklanşör ayarının saniyenin ıooo'de biri olacak şekilde düzenlenmesi pozlama yap­tığınız ortamda göre çarpıcı sonuçlar verebi­lir, örneğin bir şelale ya da içinden su fışkı­ran bir havuz düşünün. Bu manzarayı dek­lanşör ayannı saniyenin binde ı'ine getirip çekerseniz havada donup kalmış su kütle-ciklerini rahatlıkla seçebilirsiniz. Aynı ayarı saniyenin ıo'da birine getirmekse

1 yorum:

  1. en sevdiğim ve kullandığım teknik bu.bu işe gönül vermiş arkadaşlar uzun pozlama ile güzel şeyler yakalıyor..herkese başarılar diliyorum

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..