07 Nisan 2013

MİMARİ ÇEKİMLER


IŞIK VE GÖLGELERLE OYNAYIN

Mimarı  çekimler  için   her  şeyden önce parlak ışığa ihtiyacınız var. Güneş, binanın ön cephesini aydınlatmalı. İnsanların fotoğraflarını çekerken sorun yaratan sert ışık, mimari çekimlerde aksine size yardımcı olur: Işık ve gölgeler, bir yapının tüm  özelliklerini gözler  önüne serer. Doğru zamanı kollayın: Aydınlık bir sabah, mimari çekimler için en uygun zaman dilimidir, tabii ki binanın arka tarafı­nın doğuya bakması şartıyla. Çünkü bina­nın ön cephesine ışık vurmalı ve bu ışık kesinlikle çok yukarıdan gelmemelidir. Eğer fotoğraflarınızı öğlen güneşinde çe­kerseniz, güneş binanın girinti ve çıkıntı­larına gölge düşürür. Bu da birçok siyah alanın oluşmasına neden olur. Ayrıca bu saatlerde ışık, sabah saatlerine nazaran ol­dukça parlak olur ve ara tonlar yeterince belirginleşmez. Böylece zarif bir şekilde tasarlanmış bir cephe, tüm güzelliğini kaybeder. Sabah güneşi size birçok avan­taj sağlar:




►            Işık, ara tonlar için yeterli derecede parlak ve yumuşaktır.
►            Pencere cepheleri de aydınlanır.
►            Arka planı oluşturan gökyüzü, derin bir mavilik içinde görünür.

Klasik mimari çekimler yapan profes­yonellerin tercihi, genellikle ayarlanabilir objektif ve çekim düzeyine sahip dijital fotoğraf makineleri oluyor. Bu özellikleri ise yalnızca büyük ekranlı fotoğraf maki­neleri veya shift fonksiyonlu değiştirilebi­lir objektife sahip makineler sunuyor. Bu tarz analog dijital fotoğraf makinelerini ve objektiflerini ise piyasada bulmak mümkün. Ancak 10.000 Euro civarındaki fiyatlarıyla bu makineler, şüphesiz amatörlerin tercihi olmayacaktır.

Bina ile aranızda yeterli mesafe bırakarak çekim yapın

Kompakt bir dijital fotoğraf makinesi ile bir yapının fotoğrafını çekmek için yap­manız gereken şey, epeyce uzak bir mesa­feye gidip, etkinleştirilmiş zum objektifi ile yapının fotoğrafını çekmek. Fotoğrafı çekilen binanın objektife olan uzaklığın­dan dolayı çekim açısı küçülür ve binanın çizgileri artık yukarıda birleşiyormuş gö­rünmez. Hafif eğri çizgileri daha sonra bilgisayarınızda da düzeltebilirsiniz (ku­tuya bakınız). Eğer fotoğraf çekme işini ticari amaçla yapmıyorsanız, yaratıcılığı­nızı dizginlemeniz için hiçbir nedeniniz yok demektir. Geniş açılı lens ile binaya iyice yaklaşın. Bu teknik sayesinde yapı stilinin ifadesini daha kuvvetli bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Modern bir bina­nın ön cepheden fotoğrafım bu şekilde çekerek, çok daha görkemli görünmesini sağlayabilirsiniz.

Çekim esnasında ufuk çizgisine dikkat edin. Bazı makineler, ekranlarında kafes ağı şeklinde bir görüntü oluşturarak, ge­niş açılı çekimlerde yatay bir ufuk çizgisi bulmanıza yardımcı olur.

Şayet yansıma yapan cam yüzeylerden dolayı, içerisini görmediğiniz pencerele­rin arkasında neler olduğunu merak edi­yorsanız, sıradan kutuplaştırma (polari-ze) filtresinden faydalanabilirsiniz. Böyle­ce yansımasız bir görüntü elde edilebilir.

Bu filtrenin analog bir fotoğraf maki­nesine ait olması ya da sizin dijital maki­nenize uymaması hiç sorun değil. Mühim olan filtrenin lensi örtecek kadar büyük olması. Böylece filtreyi lensin önüne geti­rip biraz çevirirseniz, vazifesini yaptığını göreceksiniz.

Bir resim düzenleme yazılımı kullana­rak, yansımalarla kolayca başa çıkabilirsi­niz. Ancak böyle bir işlemden sonra, pen­cerelerin arkasında neler olduğunu artık göremezsiniz.

Akşam ışığında mükemmel çekimler

Eğer sabah saatlerinde güneş binanın ön cephesine gelmiyorsa, geriye kalan tek iyi alternatif akşam ışığında çekim yapmak­tır. Bu tür mimari çekimler yapmak için yılın en güzel dönemi kış mevsimidir: Çünkü kuzey yarım kürede havanın en güzel olduğu zamanlar bu mevsimdir. Öğleden sonra çekim yapacağınız pozis­yonu belirleyin ve dijital fotoğraf makine­nizi bir üçayağa sabitleyin.

Binanın içindeki ışıkların yanmasını bekleyin ve bu arada da gökyüzünün ma­viden laciverte geçişini izleyin. Gözlerini­zin sizi yanıltmasına izin vermeyin: Çün­kü şu an yaptığınız şey, alacakaranlığı eşitlemek. Nasıl ki ışık azaldıkça fotoğraf makinenizin diyaframı otomatik olarak açılıyorsa, aynı şekilde gözbebeğiniz de retinaya daha fazla ışık gelmesi için bü­yür. Bu nedenle yapmanız gereken şey, di­jital fotoğraf makinesinin otomatik ayar­larını kapatıp çekimlere bir.an önce başla­manız. Böylece az veya çok pozlama saye­sinde doygun ve güzel renkler elde edebi­leceksiniz.

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİ KONTROL LİSTESİ

1. Güneş ışığını daima arkanıza alın.
2. Öğlen güneşinde ışık fazla serttir ve gölgelerde fazla derin olur.
3. Uzak mesafeden yapacağınız standart çekimlerde yakınlaştırma özelliğini etkinleştirin.
4. İstenmeyen yansımaları önlemek için kutuplaştırma filtresi kullanın.
5. Akşam ışığında yapılan çekimlerle doygun renkler elde etmeyi garantileyebilirsiniz.
6. Akşam çekimlerine en geç öğlenden sonra başlamalısınız ki, binayı hala gökyüzünden ayrı görüntüleyebile siniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..