02 Ocak 2014

NETLIK AYARI

NETLİ KAYARI: FOCUS
Optik ya da dijital zoom ile fokus ayarını birbiriyle karıştırmamak gerekir. Zoom yapıldığında dijital kamera sabit ayarlarıyla uzağı yakınlaştıran merceği hareket ettirir. Ancak imaj sensörüne en yakın olan lensin üzerine düşen yakınlaşmış görüntü her zaman net olmayabilir. Bu durumda "ince ayar" olarak da tabir edilen netlik ayarı yapılır. Netlik ayarında temel prensip bu işle görevli olan lensin konumunu imaj sensörü-nün üstüne en net görüntü gelecek şekilde ayarlamaktır. 


Bu ayar gelişmiş modellerde hem manuel hem de otomatik olarak yapılır. Orta kararlı bir dijital fotoğraf makine-sindeyse bu ayar genellikle otomatiktir. Netlik ayarı düzgün yapılmamış bir çekimde resimler bulanık çıkar.
OTOMATİK FOCUS
Optik zoom yeteneğine sahip her dijital fotoğraf makinesinde zoom ayarı mutlaka vardır. Ancak manuel ayar için aynı şeyden bahsedemeyiz. Bu ayarın manuel ya da otomatik olması üründen ürüne değişir. Manuel zoom özelliğine sahip olan modellerin fiyatları benzer modellere göre daha fazladır. Zira bu özellik ürün tasarımda ayrıca mekanik bir işleyişi de beraberinde getirdiğinden maliyet artar.
Otomatik netlik ayarı şeklinde de tanımlayabileceğimiz bu özellik lazer ya da kızılötesi ışınlarıyla çalışır. Şöyle ki, fotoğrafı çekilecek mekanın zoomlaması yapıldık tan sonra bir de netlik ayarı devreye girer. Makine ön yüzünde bulunan minik deliklerden düz bir doğrultuda karşıya ışın gönderir ve bu ışının yansımasını bekler. îşte netlik ayan bu ışının geri dönüş yolunda ne kadarlık bir şiddet kaybettiği değerine göre yapılır. Makine aradaki mesafeyi en gerçekçi değere göre hesaplar ve netliği sağlayan lensin konumunu bu değere göre değiştirir.
Yeni nesil modern makineler kızılötesi yerine daha kesin sonuçlar elde etmek için pozlama yapılan bölgeye lazer ışını gönderir. Bu ışın özellikle ışığın az olduğu ortamlarda çıplak gözle de fark edilir.
Netlik ayarının makineye bırakıldığı durumlarda deklanşöre hafif şekilde basarsanız, ürünün LCD ekranında (ya da vizör-^p > netliğin sağlanmaya çalışıldığını görürsünüz. Bu işlem kullanıcıya LCD ekranın tam ortasında minik bir karenin kırmızı çerçeve içinde gösterilmesiyle belirtilir. Otomatik fokus yapıyorsanız bu nedenle fotoğraf çekmeden önce deklanşöre hafifçe basıp gerekli netlik ayarını yapmalısınız. Fotoğraflar deklanşöre sonuna kadar basılmadan çekilmez.
Manuel fokus özelliğine sahip modellerde bu ayar basit bir anahtar yardımıyla etkinleştirilir.
SABİT NETLİK AYARLARI
Otomatik fokus yapamayan başlangıç seviyesindeki fotoğraf makinelerindeyse bu eksiklik sabitlenmiş zoom ayarlarıyla giderilmeye çalışılır. Bu sınıfa giren ürünlerde sonsuz, 3 metre ve 1 metre olmak üzere 3 farklı netlik ayarı vardır. Ancak 1 ve 3 metrelik ayarlardan birini seçerseniz, pozlama yaptığınız alandan tam olarak 1 ya da 3 metre uzakta olmaya dikkat etmelisiniz. Sonsuz ayardaysa böyle bir zorunluluk yoktur.
HATALI FOKUSLAMAYA DİKKAT
Özellikle yan yana duran iki kişinin fotoğrafı çekilirken otomatik netlik ayarı yapılamayabilir. Bunun nedeni pozlama yapıldığında ekranın tam ortasının boş kalmasıdır. Zira doğru bir netlik yapılırken makineden çıkan ışın iki kişinin tam ortasındaki boşluğa denk gelebilir ve makinenin arka taraftaki başka bir nesneye odaklanmasına yol açabilir. Gerçi kimi gelişmiş modellerde odaklanma yapılabilmesi için birden fazla noktadan ışın gönderilir. Ya da programın kendi menülerinde odaklanma yapılacak bölgenin seçimi bulunabilir. Her olasılığa karşılık işinizi garantiye almak için önce bir kişiye odaklama yaparak, ardından kişilerle aranızdaki mesafeyi bozmadan çekiminizi yapabilirsiniz.
HER ZAMAN NET FOTOĞRAFLAR
Gelişmiş fotoğraf makinelerinde fokus ayarı birkaç seviyede yapılır. Bu ayarları 3'e ayırabiliriz, ilk seçenek tek seferlik netlik ayarıdır. Bu seçenekte çekim yapmadan önce sadece deklanşöre hafifçe basmanız netlik ayarı için yeterlidir, ikinci seçenek sürekli otomatik fokus ayarıdır. Eğer  makinenizde böyle bir ayar varsa pil
tüketimi konusunda dikkatli olmanızı öneriri^. Zira objektifi nereye tutarsanız tutun, makine sürekli netlik ayarı yapacaktır; elinizde taşırken bile. Kısa sürede sık fotoğraf çekecekseniz bu • özellik sizi deklanşöre sürekli basmaktan kurtarır. Aksi takdirde yanınızda bolca yedek pil bulundurun.
Üçüncü ve son seçenekteyse kilitli fokus ayarı vardır. Eğer sürekli sabit bir uzaklıktaki nesnelerin, ya da ortamın fotoğrafını çekecekseniz, ilk çekim öncesi gerekli netlik ayarını yaptıktan sonra makine üzerindeki ilgili kilit butonuna basarak zoom ve netlik ayarını çekim boyunca sabitleyebilirsiniz.

Posted via Blogaway

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..