02 Ocak 2014

MODERN RENK SİSTEMLERİ

MODERN RENK SİSTEMLERİ
Işık olmadan renklerin oluşması mümkün değil. Oluşan renklerin görünümü, ışığın direkt olarak bir ışık kaynağından gelmesi ya da renkli bir yüzeyden yansıması ile farklılık gösterebilir. Renkli ışınları toplayan fotoğraf makinesi, bu iş için RGB sistemini kullanır. Bu sistem kırmızı, sarı ve mavi renklerin yüzde ağırlıklarını belirler ve yüzde bilgisini resmi oluşturan piksellere aktarır. Renkler ekrana yansıyınca da, ekran gözümüze oluşan renkli ışıkları gönderir. Kırmızı, sarı ve mavi renkler ne kadar güçlüyse, fotoğraf da o kadar parlak ve aydınlık görünecektir.



Renkler kağıda basılırken, devreye mürekkep girer. Mürekkep, gelen ışığı soğurur ve sadece istenen renklerin görünmesini sağlar. Kağıda ne kadar çok mürekkep ak-tarılırsa, görüntünün oluşması da o kadar kolaylaşacaktır.
Baskı cihazları veya yazıcılarda RGB tonları yerine CMYK tonları kullanılıyor. Böylece yansıyan renklerin daha rahat denetlenmesi de sağlanıyor. CMYK teriminde C açık maviyi, M magentayı, Y sarıyı, K ise siyahı temsil eder. RGB sisteminde renklerin en yoğun kullanımı bile sadece koyu bir kahverengini oluşturacaktır. Gerçek siyaha ulaşmak içinse temel renkler arasına siyah da eklenmelidir. CMYK sisteminde yer alan siyahın amacı da budur. Koyu alanların baskısında temel renklerin kullanımı azaltılır ve ağırlık siyaha verilir. Sadece bu gerçek bile, RGB'nin doğrudan CMYK'ya dönüştürülemeyeceğini açıkça ispatlar. Bu yüzden her ev yazıcısında, RGB tonlarını tam olarak yakalayabilmek için hangi rengin ne zaman ve ne kadar kullanılacağı tam olarak bildirilmelidir.
Ancak RGB'nin CMYK'ya göre bazı avantajlar sunduğu da söylenebilir. Örneğin RGB sisteminde, CMYK'dan daha fazla renk tonu oluşturmak mümkündür. Profesyonel sistemler bu nedenle RGB renklerini önce LAB renk sistemine, daha sonra da CMYK'ya dönüştürür. LAB renk sistemi, RGB ve CMYK'nın ürettiği toplam renk sayısından daha fazla renk üretme yeteneğine sahiptir.
CorelDraw 9 ve sonraki sürümleri, geri planda çalışan bir renk yönetim sitemine sahiptir. Bu sistem, farklı bir yazıcı kullanırsanız ICC profillerinden bu yazıcıyı tanıyarak renkleri otomatik olarak düzenler.
Photoshop da aynı teknolojiyi içerir; ancak olaya daha fazla müdahale etmenizi gerektirir. Dönüştürme işlemi Im-age / Mode / Convert to profile komut-larıyla gerçekleştirilir. Tabii bu durumda yazıcının ICC profillerinin bilgisayara önceden yüklenmiş olması gerekiyor. Ekranda görülen renk sapmaları, yazıcının başarısız olacağı bölgeleri gösterir. Bu durumda renk ayarlarıyla biraz daha oynamanız gerekecektir.
Uyuşmazlık: RGB sistemi ile çalışan bilgisayar ekranı, CMYK ile çalışan yazıcıların basabildiğinden daha fazla rengi gösterebiliyor

Posted via Blogaway

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..