07 Nisan 2013

GECE ÇEKİMİ


Night shot

 Gece çekimi iki farklı yolla yapılır. Bunun ilki gece görüş dürbünü gibi bir özel­lik sayesinde gerçekleşir. Kullanıcı tama­men karanlık bir ortamda bile, örneğin hiç ışık almayan bir mağarada, fotoğraf makine­sinin vizöründen ya da LCD ekranından çevresini "siyah-beyaz" olarak görebilir. Bu sırada makinenin zoomlama özelliklerinden de yararlanılabilir, dahası netlik ayarı yani fokus bile yapılabilir.

Peki basit bir fotoğraf makinesi normal­den çok daha pahalıya satılan gece görüş dürbünleriyle nasıl oluyor da aynı işi yapabi­liyor? Kısacası gece görüşü ve çekimi nasıl gerçekleşiyor?
işin sırrı fotoğraf makinesinin netlik ayarı yeteneğinde gizli.

Hatırlarsanız, netlik ayarının infared yani kızıl ötesi ışınlarla yapıldığını söylemiş ve bu konuyu ayrıntılarıy­la anlatmıştık. Bu tür makineler tıpkı kızıl ötesi ışınlarını  ince  netlik  ayarı  yapmak amacıyla çekim yapılacak yüzeye gönderip yansıyan ışınlardan mesafeyi hesapladıkları gibi, aynı zamanda bu ışınları bir görüntüle­me aracı olarak da kullanabilirler. İnsan gö­zünün algılama limitlerinin daha altında olan bu ışınlar çarptıkları yüzeylerden geri yansıyarak imaj algılayıcısına geri dönerler ve böylece modelleme yaparak, yani yüzey­leri "tahmin ederek" yapay olarak söz konu­su bölgeyi LCD ekranda canlandırırlar. Kul­lanıcılar da bu bölgeyi sanki siyah beyaz ola­rak aydınlatılmış olarak görür. Ortamda ışık olmadığından bu formatta çekilen resimler­de renk olmaz.

Çekilen fotoğraflarda siyah-beyaz gibi yeşilimsi bir tonlama hakimdir. Night-shot olarak adlandırılan bu çekim tekniği sürekli olarak kızıl öteri ışınların kullanımını gerek­tirdiğinden normalden çok daha fazla enerji tüketilmesine neden olur. Ayrıca night shot modunda flaşsız çekim yapılacağı için kırmı­zı göz adı verilen ve gözün parlamasına ne­den olan sorunla sıkça karşılaşılır.

Night framing

Night framing özelliği ise gelişmiş fo­toğraf makinelerinde bulunan bir özelliktir. Night shot'a benzer şekilde tamamen ka­ranlık bir ortamda çekim yapılmasını sağlar ama bu sefer flaş kullanılır. Dolayısıyla çeki­len fotoğraflar renkli çıkar. Night framing'deki en önemli ayrıntı tamamen ışık­sız bir ortamda makinenin LCD ekranı ya da vizörü aracılığıyla ortamın siyah beyaz da olsa görülebilmesi ve doğru pozlamayla net­lik ayarının yapıldığından emin olunmasının sağlanmasıdır. Night framing, night shot moduna göre ayrıca flaş kullanımını gerek­tirdiğinden çok daha fazla enerjinin harcan­masına neden olur.
  



ÖZELLİK                          NİGHT SHOT                                                             NİGHT FRAME



GÖRÜNTÜ          LCD/vizörde ortam siyah beyaz görünür          LCD/vizörde ortam siyah beyaz görünür


FOTOĞRAFLAR Yeşil gri tonlarındandır                                         Tamamen renkli çekim yapılır


FLASH             Kullanılamaz                                                              Kullanılır


KIRMIZI GÖZ En önemli sorunlarından biri de kırmızı gözdür.  Flaşlı çekim olduğundan kırmızı göz
                      Dikkatli çekim yapılmalıdır                                       sorunu rahatlıkla engellenebilir


KIZIL ÖTESİ   Karanlık ortamı LCD ekranda canlandırmak ve ortamı insan gözünün göremeyeceği
LAZER IŞINLAR dalga boyunda aydınlatmak için kullanılır. Lazer ışını ise gelişmiş modellerde nettik
                           ayarında kutlanılır ve fotoğrafı çekilecek yüzeye birkaç noktadan ışın gönderilir

ENERJİ TÜKETİMİSürekli kızıl ötesi ışın kullanıldığından            Kızıl ötesi ışınlara ek olarak bir de flaş
                             pilleri çabuk bitirir.                                              kullanıldığından pil tüketimi night shot'a 
                                                                                                             göre daha fazladır


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..