07 Nisan 2013

AİLE FOTOĞRAFLARI


Mecburi grup fotoğraflarını önceden planlamanızda fayda var: Eğer herkes hala şık ve formundayken çekim yaparsanız, çektiğiniz fotoğraflar sonradan sizin de hoşunuza gidecektir. Bu tür çekimleri ziyafetin ba­şında yapmaya çalışın ve ileriki saatlere bırakmayın ki, daha kimse ceketini ve kravatı çıkarıp, size çakırkeyif bir halde sı­rıtıyor olmasın.


Grup için doğru ışık seçimi ve kırmızı göz önleme flaşı

Akrabalarınızın dizilimlerinde her şeyden önemlisi ışıktır: Kapalı mekanlarda genel­likle flaş kullanılır. Bütünlüğü tamamıyla kaybetmemek için, aydınlatma flaş fonk­siyonunu kullanabilirsiniz. Mekanın  içi yeterince ışıklandırılana kadar, fotoğraf makinesi aydınlatma süresini mümkün olduğunca kısaltır. Ortam ışığının çok za­yıf olduğu durumlarda veya mum ışığı gi­bi noktasal aydınlatmalarda, makinenizin otomatiği size iyilik yaptığım sanır ve ar­ka planı çok fazla aydınlatır. Bunun sonu­cu ise: Yerinde duramayan akrabalarını­zın ışık lekeleriyle kaplanmasıdır. Zaman seçimi "Tv" (Time value) fonksiyonu ile ortam ışığının resimde ne kadar kuvvetli görüneceğini ayarlayabilirsiniz. Bu sonra­dan ışıklandırma biçimi ile rahatsız edici gölge vuruşlarını engelleyebilirsiniz.

Kapalı mekanlardaki grup fotoğrafları için, fotoğraf makinenizin pozisyonu size yeterince esneklik sunmaz. Bu yüzden kü­çük aile bireyleriniz ya dizlerinin üzerine çökmeli ya da arka sırada bir bankın veya sandığın üzerine çıkmalılar. En kolayı ise grubunuzu bir koltuğun etrafında topla­manız: Büyükanneniz rahatça otururken, diğer fertler etrafında toplanabilir. Böyle­ce küçük bir oda bile size, 9 ila 12 kişilik bir yer sunabilir.

Kapalı mekanlarda kırmızı göz önleyi­ci flaşı aktif hale getirin. Yalnız unutma­malısınız ki bu ayar, her zaman kırmızı gözleri engelleyeceğinizi garanti etmez. En iyi flaş, lense çok yakın olmayan veya doğrudan yansımayandır. Flaş kızağına veya bir X-bağlantısına sahip kompakt di­jital fotoğraf makineleri birçok avantaj sunuyorlar.

Bir topluluğu açık mekanlarda fotoğraflamak ise daha kolaydır. Yalnız bu es­nada akrabalarınızı öğlen güneşinin altı­na dikmek gibi bir hataya sakın düşme­yin: Yoksa sevdiklerinizin, tepedeki güne­şin gözlerine düşürdüğü gölgeler yüzün-, den birer canavar gibi görünmesi işten bi­le değil. Keza bir bahçede yaptığınız çe­kimlerde de sorun çıkması muhtemel. Oysa birkaç küçük hile ile gayet güzel fo­toğraflar çekebilmeniz mümkün.

Esasında insanların yüzüne kuvvetli güneş ışığının gelmesinden ziyade gölge­lerin düşmesi, daha iyidir. Eğer hava çok kapalı ve güneş de tam tepede değilse, grubunuzu karşıdan gelen ışığın altında konumlandırabilirsiniz. Gerçi fotoğraf makinenizin kullanma kılavuzu bunu as­la yapmamanızı yazıyordur ama, yüzlerce moda fotoğrafçısı da herhalde yanılmı-yordur, birçok moda çekimi böyle yapılı­yor. Ayrıca güneşin direkt olarak fotoğraf makinenizin lensine gelmemesi de önem­li. Bunu bir karşı ışık flaşı veya "güneş maskesi" görevi görecek büyük siyah bir kartonla da sağlayabilirsiniz. Eğer çekim sırasında arkanızda açık renkli bir duvar varsa, bu duvar yeterli derecede ışık yansı­tarak, grup fotoğrafınız için ihtiyacınız olan aydınlatmayı sağlayacaktır.

Aydınlatma esnasında, dijital fotoğraf makinenizin otomatiğinin karşı ışıktan dolayı yanılıp, grubu yeterince aydınlatıp aydınlatmadığına dikkat edin. Bu nedenle ilk çekimlerinizi dikkatlice kontrol edin ve eğer gerekli ise aydınlatmayı yeniden düzenleyin. Şayet arkanızda yansıtma gö­revi görecek bir duvar yoksa, aydınlatma flaş fonksiyonunu kullanın. Gün ışığında göz bebeği küçüldüğü için, kırmızı gözler için endişelenmenize gerek kalmayacak­tır

ÖZEL İPUCU

Çocuk fotoğrafları

En güzel çekimler, ufaklıkların bir şey­lerle meşgul oldukları zamanlarda ya­pılır. Çocukları yeterince ışığın bulun­duğu ortamlarda fotoğraflamaya çalı­şın. Çekiminizde flaş kullanmanız onla­rın oyunlarını bölebilir ve doğallıklarını yok edebilir. Arada belli bir mesafe bı­rakın ve zum işlevini kullanın. Böyle fo­toğraflar hızlı çekimlerdir ve bir çok fo­toğraf makinesi bu gibi durumlarda sı­nırlarına dayanır. Yalnızca Kyocera S5R gibi dikkat edici hızlı çekim özellikleri­ne sahip fotoğraf makineleri bu konu­da övgüyü hakkediyorlar. Bu yüzden fotoğraf makinenizin seri resim çekme fonksiyonunu aktif hale getirin, ilk re­sim için biraz beklemeniz gerekebilir, ancak makineniz bütün değerleri en baştan ayarlamayacağı için, sonraki peş peşe çekimlerde pozlama gecikme­si yaşamayacaksınız. Ayrıca netlik aya­rını manuel olarak yaparak da zaman kazanabilirsiniz. Yeterli derecede ışığın bulunduğu ortamlarda nispeten büyük bir derinlik keskinliği seçebilirsiniz. Me­safeyi tayin edin ve netliği ayarlayın. Böylece otomatik odaklanma her sefe­rinde netlik ayarı yapmaya çalışmaya­cak ve siz de resimlerinizi daha hızlı çekebileceksiniz.


AİLE FOTOĞRAFLARI KONTROL LİSTESİ

1. İç mekan çekimlerinde grubunuzu bir mobilyanın etrafında toplayın.
2. Flaşı makinenizden bağımsız olarak kullanın.
3. Dış mekan çekimlerinde kişileri kızgın gün altına yerleştirmeyin.
4. Karşı ışık çekimlerinde güneşi engelleyin.
5. Aydınlatmada duvarları kullanmaya çalışı
6. Kişileri yemek yerken fotoğraflamayın.
7. Eşyaların detay fotoğraflarını çekin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..