03 Ocak 2014

FOTOJENİK AYRINTILAR

FOTOJENİK AYRINTILAR

 Pek çok dijital fotoğraf makinesi kullanı­cıya kolaylık sağlamak amacıyla bazı ön ta­nımlı ayarlarla gelir.
Örneğin bir portre çekimi yapacaksınız diyelim. Makinenizin ayar tekerleğini insan portresi ikonu aktif hale gelecek şekilde döndürmeli ve çekiminizi sadece netlik ve zoom ayarlarını yaptıktan sonra gerçekleşti­rebilirsiniz. Böyle bir seçenek yoksa, kimi modeller istenilen ayara LCD ekranda açı­lan menü üzerinden seçmek ya da direk bu tür ayarlara adanmış butonlara basmak yo­luyla ulaşılmasını sağlar.
Hazır ayarların en büyük avantajı kulla­nıcıya ışık, diyafram açıklığı ve deklanşör hı­zı konularında ayrı ayrı seçim yapmadan, doğrudan fotoğraf çekme aşamasına geçme­lerini sağlamasıdır.



Hangi ayarlar var?

Portre: Flaş kapalıdır. Hızlı bir deklanşör ayarına ek olarak ortam ışığını en ideal düzeyde tutacak bir diyafram açıklığı seçilidir. Ayrıca alan derinliği dar bir bölgeyi kapsayacak şekildedir

Manzara: Flaş kapalıdır. Hızlı bir deklanşör ayarının yanında ortamdaki ışığı en iyi şekilde alacak diyafram açıklığı seçilidir.

Portre ve man­zara: Flaş yine kapalıdır. Portre­deki ayarlardan tek farkı alan derinliğinde görülür. Zira arka taraftaki manzaranın da net çıkması için yüksek diyafram değeri seçilidir.

Spor: Koşan sporculardan esinlenilerek bu isim verilmiş­tir. Amaç hareketli görüntüleri bulanıklığı ortadan kaldırarak görüntülemektir. Bu seçeneğin en belirgin ayarı deklanşör hızının yavaş olmasıdır. Böy­lece örneğin sadece koşan birisine odaklanılarak arka plana hareket kazandırılabilir.

Gece çekimi: Genellikle hilal ay sembolüyle ifade edilir. Bu ayarda ortamda az ışık olduğu varsayılır ve flaş otomatik ola­rak devreye girer (kapalı bile olsa).
Video: Çözünürlük otomatik olarak düşürülür. Flaş çalış­maz. Bu ayarda deklanşöre sa­niyede 15-20, hatta kimi mo­dellerde 30 kere otomatik olarak basılır ve elde edilen görüntüler ardarda sıralanarak video formatına dönüştürülür


S (Shutter- Deklanşör) hızı Bu harfe karşılık ge­len ayar seçildiğinde çekim yapmadan önce ku­manda tekerleğiyle deklanşör hızını ayarlayabi­lirsiniz. Deklanşör hızını düşürdükçe, yani daha hızlı bir çekim modu seçtikçe LCD ekrandaki gö­rüntü kararır. Makine limitleri dahilinde ışık aya­rını sabit tutabilmek için diyafram açııklığım oto­matik olarak değiştirir. Deklanşör hızı küçüldük­çe özellikle hareketli resimler dondurulabilir. ör­neğin damlatan bir musluktaki su damlacığının yere tam temas ettiği andaki o ilginç çarpışma anını yakalayabilirsiniz.

A (Aperture - Diyafram) Bu harfe karşılık gelen ayar seçildiğinde çekim yapmadan önce kuman­da tekerleğiyle diyafram açıklığını artırıp azalta­bilirsiniz. Diyafram açıklığı temel olarak alan de­rinliğinin artırılıp azaltılmasını sağlar. Bu değer değiştirildikçe makinenin limitleri dahilinde dek­lanşör hızı da sensöre düşecek ışık miktarını sa­bit tutmak amacıyla değişir.

M (Manuel - El ile) Bu harfe karşılık gelen ayar seçildiğinde çekim yapmadan önce hem deklan­şör hızını hem de diyafram açıklığını ayrı ayrı be­lirleyebilirsiniz. Bu ikiliyi istediğiniz gibi değişti­rebilirsiniz. Ancak bu durumda da E harfi ile sim­gelenen ışık ayarı artıp azalır. Bu iki ayarı istedi­ğiniz gibi değiştirerek kendi zevkinize ve yaratıcı­lığınıza göre farklı senaryolar üretebilirsiniz.

P (Program AE - Otomatik) Bu harfe karşılık ge­len ayar seçildiğinde, fotoğraf makinesi hem deklanşör hızı, hem de diyafram açıklığını kendi­si otomatik ayarlar. Bu ayarda kullanıcıya sadece zoom ve fokus ayarını yaptıktan sonra fotoğrafı­nı çekmek kalır.


BİLGİ : Unutulan ayarlar

 Bazı modellerde EV ayarı cihazın hafızası­na kaydedilir ve makine kapatılıp yeniden açıldığında bu değerini koruyabilir. Çekim yapmadan önce bu değere dikkat etmenizi öneririz. Zira ortamın EV etkisiyle birlikte çok aydınlık/karanlık olduğu durumlarda, bunun farkında olmayıp, diyafram ayarıyla oynayarak imaj sensörüne düşecek ışığı azaltma/artırma yoluna gitmek zorunda ka­labilir ve bu nedenle fotoğraflardaki alan derinliklerini ya da durağan/akıcı atmosfer­leri kaybedebilirsiniz

Exposure ve histogram ayarları

 EV ayarı: Çekilen fotoğraflar karanlık çıkıyor­sa ve pozlanan alana daha fazla ışığın girmesi sağlanamıyorsa yapay olarak ortam aydınlatma­sı yapılır. Benzer şekilde ortamda önüne geçile­meyen çok fazla ışık varsa, bu durumda da ya­pay olarak ortam karartılabilir.
EV kısaltmasıyla bilinen Exposure Value gö­rüş alanının ayrıca aydınlatılmasını ya da karatıl-masını sağlayan bir özelliktir. EV değeri +2.0 ile -2.0 değerleri arasında değişir ve 0.3, 0.7, 1.0 şeklinde sıralı duraklara sahiptir. Artı değerler ortamı aydınlatır, eksi olanlarsa karartır. Bu aya­ra kimi modellerde makine üstündeki "+/-" şek­lindeki bir ikona sahip butona basılarak ulaşılır. Bazı standart modellerdeyse bu ayara menliden ulaşılır.
EV değeri standart olarak +2.0 ile -2.0 arasında 0.3'er dilimler halinde değişse de, bazı başlan­gıç seviyesindeki modeller bu kurala uymayıp, söz konusu ortam aydınlatma değerlerini 0.5'er ya da ı'er dilimler halinde değiştirirler. Bu değe­ri değiştirdikçe makinenin LCD ekranından orta­mın aydınlandığını ya da duruma göre karardığı­nı gözlerinizle görebilirsiniz. Kimi durumlarda is­tediğiniz sonuca ulaşabilmek için bu ayarla bir­kaç defa oynamanız gerekebilir.

 Histogram: Histogram, pozlama yapılan alandaki renk yoğunluğunu ölçen bir yazılımdır. Buradaki renk yoğunluğundan kasıt, açık, karan  lık ve normal renklerin kadraja düzgün bir şekil­de dağılıp dağıtmadığı bilgisidir. Gelişmiş fotoğ­raf makinelerinde bulunan bir özelliktir. Genelde LCD ekranındaki bir butona basılarak aktif edilir. Histogram penceresinde objektif hareket ettiril­dikçe değişen ışık ve renk yoğunluğunu anlık olarak gösteren iki boyutlu bir grafik görülür. Bu grafikte çubuklar ekranın soluna doğru yoğun­laştıkça fotoğrafta karanlık renklerin daha çok olduğu, sağa doğru yaklaştıkça da aydınlık renk­lerin çok olduğu anlamı doğar. En ideal histog­ram grafiği boyalı alanın grafiğin ortasında top­lanmış halidir. Zira en sol tamamen siyah yani karanlık, en sağ iste tamamen beyaz yani parlak alanların varlığını simgeler.


Meraklısına önemli ipuçları

1.            Makinenizi sürekli yanınızda bulundurun. Sadece tatil amaçlı gittiğiniz yerlerde değil, mümkünse aracınızın bagajında ya da çantanızda taşıyın, örneğin hiç ummadığınız biranda dolunayla karşılaşırsanız, bu anı yakalamak için bir 28 gün ve uygun hava şartlarını beklemek zorunda kalabilirsiniz.

2.            Tripod  kullanın. Böylece makinenizin çekim sırasında sallanmasını önlemiş olursunuz. Tripod yoksa makinenizi ya bir zemin üstüne koyarak çekin ya da askısından boynunuza asıp sabitlemeye çalışın ve çekim sırasında nefes almayın. Eğer makinenizi boynunuza asmanıza rağmen sallama sorununu aşamıyorsanız bu durumda hızlı bir enstantane ayarı seçin. Örneğin 1/250 ya da 1/500 ayarı çekim sırasında makineyi sallasanız bite deklanşör hızı makinenin sallan­ma hızından daha yüksek olacağı için sonuç sizi memnun edecektir. 

3.            Işık yetersizse dert etmeyin. Dijital fotoğ­raf makinesi sahiplerinin dijital masa başı oyunları gibi önemli bir avantajı vardır. Fotoğrafı istediğiniz aydınlıkta çekemeseniz bile daha sonra bilgisayarda aydınlatabilirsiniz. .

4.            Çekebildiğiniz kadar fotoğraf çekin. Dijital fotoğraf makineleri film kullanmadığı için çekilen fotoğrafları sürekli doldurulup boşaltılabilen belleklere yazarlar. Kimse sizden belleğinizi çok sık kullandığınız için ek ücret istemez.

5.            Makinenizi iyice tanıyın. Çok özellikli bir makinedeki hiç kullanmadığınız ayarlar, bel­ki de hayatınızı çok daha kolaylaştıracak ayrıntılara sahip olabilir. Bu nedenle gerçek fotoğraflarınızı çekmeye başlamadan önce makinenizin hangi ayarında hangi tür fotoğ­rafları net çekebildiğinizi bol bol pratik yaparak öğrenmeye çalışın. Böylece hızlı karar verme yeteniğiniz de geliştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..