FOTOĞRAF FİLMİ
YAPILARINA GÖRE FİLMLER
a) Siyah Beyaz Filmler:
Görüntünün siyah-beyaz ve negatif oluştuğu filmlerdir. Banyosu geleneksel siyah-beyaz banyo malzemesiyle yapılır. Yalnız son yıllarda C4 adı verilen renkli negatif banyoda yıkanan türleri de piyasaya sürülmüştür. Küçük ve amatör karanlık odalarda bu filmlerden baskı yapmak mümkündür.
b) Renkli negatif filmler:
Görüntünün renkli ve negatif oluştuğu ve piyasada en yaygın olan filmlerdir. Baskısı kolaydır ve pozlandırmadan kaynaklanan bazı hataları baskı anında düzeltmek mümkündür.
c) Pozitif (dia) filmler:
Görüntünün renkli fakat pozitif oluştuğu filmlerdir. Slayt, saydam, krom film diye de adlandırılır. Profesyoneller daha çok bu filmi tercih eder. Bu filmlerle yapılan çekimleri hem karta basma, hem de projeksiyonla izleme imkanı vardır. Aslına uygun renklerde iyi sonuç verir. Diğerlerine göre baskısı, banyosu ve filmi daha pahalıdır.
DUYARLILIKLARINA GÖRE FİLMLER
Filmler gren adı verilen, ışığa duyarlı kimyasal noktacıklardan oluşmuştur. Grenleri iri olan filmler ışığa karşı daha duyarlı, grenleri küçük veya ince olan filmler ışığa karşı daha az duyarlıdır. Filmlerin ışığa karşı duyarlılık derecesinin ölçüsüne ASA veya DIN adı verilir. Normal duyarlı filmin asası 100'dür. Buna göre;
a) Az Duyarlı (Yavaş) Filmler (25-50-64 Asa):
Bu filmlerin grenleri çok küçük olduğundan keskin sonuçlar elde edilir. Profesyonel fotoğrafçılar genellikle sehpa kullandıklarından çok net baskılar elde etmek için bu filmleri kullanırlar.
b) Normal Filmler (100 Asa):
Piyasada en çok bulunan ve her kullanıma uygun olduğu için en çok tercih edilen filmlerdir. Zor ışık şartlarında ve konventer kullanıldığında sehpa şarttır.
c) Hızlı ve çok hızlı filmler (200-400-800-1600-3200 Asa):
Işığa karşı son derece duyarlı filmler olduğu için az ışık koşullarında sehpa kullanılmadan rahat çekim yapılabilir. Zorunlu olmadıkça gün ışığında kullanılmazlar. İri grenli olduklarında büyütmelerde kullanılmazlar. Keskin sonuç elde etmek imkansızdır. Çok hızlı filmleri genellikle gece maçlarında hareketli çekim yapan spor muhabirleri kullanır.
EBATLARINA GÖRE FİLMLER
Fotoğraf makinelerini sınıflarken bu konuya girmiştik. Filmlerin boyutları oldukça önemli ve bu boyutlar farklı özellikteki makinelerde kullanılır. Bunlar minyatür, küçük boy, orta boy ve tabaka filmler olmak üzere dörde ayrılır.
a) Minyatür Filmler:
Minyatür fotoğraf makinelerinde kullanılan ve 110 mm ticari kodla adlandırılan filmlerdir. Boyutları 10x15 mm civarındadır.
b) Küçük Boy Filmler:
Piyasada en çok bulunan ve 35 mm ticari kodu olan ve 24X36 mm formatında olan filmlerdir.
c) Orta Boy Filmler:
Ticari Kodu 220 mm. olan ve 4,5X6, 6X6, 6X7, 6x9 cm. gibi kenar uzunluklarından biri 6 cm olan orta boy makinelerin kullandıkları filmlerdir. Profesyonel çekimlerde kullanılır.
d) Büyük Boy (tabaka) Filmler:
Büyük boy makinelerde kullanılan ve 9X12, 13X18, 18X24 cm. formatında olan filmlerdir.
IŞIK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FİLMLER
Filmleri ışık özelliklerine göre günışığı ve yapay ışık filmi olmak üzere iki türde üretilmişlerdir.
a) Günışığı (Daylight) Filmler:
Günışığı dediğimiz beyaz ışığın dalga boyuna göre üretilmişlerdir. Bütün renklerin karıştığı aydınlık bir ortamda doğru sonuç verirler. Piyasada yaygın olarak kullanılan filmler bu tür filmlerdir.
b) Yapay Işık (Artifikal Light ve ya Tungsten) Filmler:
Yapay zayıf ışıkların yoğun olduğu ortamlarda doğru sonuç verirler. Günışığında renk sapmalarına neden olurlar. Özellikle stüdyolarda spot ampullerle yapılan çekimlerde bu filmler kullanılır. İç mekanlardaki normal ampul aydınlatmalarında da doğru sonuç verirler.
Filmle ilgili bir not daha: Dia filmlerin banyolarının kodu D6, nefatif filmlerin ise C41 dir. Ayrıca bazı SB filmler C41 banyolarında yakınacak türde üretilmişlerdir.
Filmle ilgili bir not daha: Dia filmlerin banyolarının kodu D6, nefatif filmlerin ise C41 dir. Ayrıca bazı SB filmler C41 banyolarında yakınacak türde üretilmişlerdir.
Posted via Blogaway
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..