03 Ocak 2014

DivX Nedir

Divx Nedir?
Divx Formatı?
Divx, bir video sıkıştırma formatıdır. (MPEG-4) MPEG-1: VCD olarak izlediğimiz video compact disclerde, filmlerin sıkıştırma formatı. MPEG-2: DVD sıkıştırma formatı olarak bilinir , ayrıca SVCD yani Süper VCD'nin yapımında kullanılır. MPEG-3: Yani MP3 olarak bildiğimiz müzik için kullanılan sıkıştırma formatıdır.  MPEG-4: yani DivX'de bu formatlara ek en son sıkıştırma formatıdır. Kayıpları az sıkıştırma oranı yüksektir. DVDdeki VOB dosyalarını kalitden ödün verilmeden %20  oranına kadar sıkıştırabilir.



Ancak istenilirse bu oran istenildiği gibi ayarlanarak istenilen boyutlarda Divx elde edilebilir. Bilindiği gibi hemen hemen tüm orjinal DVD'ler dosya kopyalamaya izin vermemekte, kopyalananlar dahi bozuk görüntü vermektedir. Ancak DVD-Ripping Tools adı verilen DVDden video dosyasını aynen harddiske kopyalamaya yarayan araçlar sayesinde DVD-ROM'u olmayan kullanıcılar RIP denilen convert edilmiş dosyaları bilgisayarda izleyebilirler. Bu formatta sıkıştırılmış dosyaların uzantısı AVI olarak geçmektedir ve Codec dediğimiz eklentilerin playerlara tanıtılması ile aktif hale geçer. Bunun için bilgisayarınıza sırasıyla önce bir video player'i (özel olarak Divx Playerları da yüklenebilir ama Codecler kurulu olmadığı sürece Divx Playerlar da bir işe yaramaz) daha sonra da o videoyu çalıştırabilecek codecin yüklü olması gereklidir. Burada Divx Videolarından bahsettiğimize göre bilgisayarınıza Divx Codec adı verilen küçük filtreleri yüklemiş olmanız gerekir. (Henüz Microsoft, Windows'una böyle bir filtreyi tümleşik halde vermiyor, mp3 filtremesini eklemesine rağmen). Divxde DVDdeki Görüntü kalitesi kadar olmamasına ragmen kayıplar farkedilemeyecek kadar düşüktür. Subtitle olarak adlandırılan altyazılar DivX dosyadan bağımsız bir modüldür. Yardımcı araçlar kullanılarak izlenebilir ve birden çok dil desteği verir. Divx, ses kalitesi oldukça yüksek olan format MP3 Stereo kalitesinde sıkıştırmakta. Multiple ses alt yapısı AC3 desteği üzerinde çalışılmaktadır. Ancak, elbette bu özellikler ripleyici tarafından farklılık gösterebilir. Bilindiği üzere, bir kaç sene öncesine kadar filmler mp3 ses yapısında ve MPEG-4 yada Divx 3  video sıkıştırmasında riplenip 1 CDlik olarak release edilmekteydi. Son zamanlarda, sesten ödün vermeyen, görüntüde de kalitenin çok yüksek olduğu AC3 (Dolby Digital 5.1 Ch) Divx Filmler release edildi. Bu filmler en az 2CDlik olarak bulunmaktadır. DivX görüntü kalitesi bilgisayarın donanım özellikleri ile doğru orantılı sonuçlar vermektedir. Decoding işlemi için yüksek RAM ve Ekran kartı önemli yer teşkil etmekte.Sorunsuz izleyebilmek için bilgisayarınızın donanımı nasıl olmalıdır? DivX.com minimum aşağıdaki sistem özelliklerini öneriyor: Windows için: - Windows 98 ve üzeri - Pentium II 450 işlemci - 64 MB RAM - 8 MB ekran kartı - Minimum 24-bit renk - DirectX 7 Linux için: - Pentium II 450 işlemci - 64 MB RAM - 8 MB ekran kartı Mac için: - PowerPC G3 333 MHz işlemci - 128 MB RAM - Mac OS 8.6 (DivX Codec 5.x içindir)
Nasıl Doğdu? DivX, Microsoft'un çıkardığı Mpeg 4 codec'nin kırılması ve Mp3 ses formatıyla birleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur.Bildiğiniz üzere Mpeg-1 Videocd kalitesini,Mpeg 2 ise DvD kalitesini temsil eder. DivX'in amacı fazla kalite kaybı olmadan DvD kalitesindeki görüntüyü,Video Cd boyutunda sağlamaktır.DivX formatındaki filmleri izlemek ve DivX formatında dosyalar hazırlamak için DivX Codec'i install etmeniz yeterlidir.DivX formatındaki dosyaları Windows Media Player veya diğer DivX oynatıcı programlar ile izleyebilrsiniz. Avantajları Nelerdir? DivX çok esnek bir yapıya sahiptir. Ses ve görüntü için birçok farklı bitrate(veri miktarı) değerine izin verir.DivX Mp3 ses formatı sayesinde cd kalitesinde sese, düşük dosya boyutunda imkan sağlar. Video sıkıştırma konusundaki başarısıyla 2 cdlik bir Videocd filmi tek cdye, bir DvD filmi ise 2 veya 3 cdye sıkıştırabilirsiniz. Divx, DVD kalitesindeki görüntünün, minimum görüntü kaybıyla bildiğimiz CDlere sığdırılması olayıdır, DVD'den %15-20 görüntü kaybıyla, DivX transferi yapmak mümkündür, VCD'de bu fark %80'e kadar çıkmaktadır. O yüzden Divx görüntüsü VCDden çok daha iyidir. İzlemeniz için Codec yüklemeniz gerekmektedir ve tabi sisteminizde düşük konfigurasyonlu bir sistem olmamalıdır. DivX sadece bilgisayarlarda izlenebiliyor şimdilik, ama TV-out lu bir ekran kartı alıp DivX keyfini TVden de izleyebilirsiniz. DivXlerde, ayrıca altyazı avantajı da vardır, altyazılar tümleşik ve ayrık olarak ikiye ayrılır, genelde tercih edilen ayrık altyazılardır.Ayrık altyazı, aynı DVD mantığıyla, filmden ayrı bir şekilde görünen altyazıdır, bu altyazıyı kaldırabilirsiniz, değiştirebilirsiniz hatta, Türkçe çeviriyi kendiniz yapabilirsiniz, Tümleşik altyazı ise, VCDdeki altyazılar gibi filme yapışıktır, bu filmlerede ayrık altyazı ekleyebilirsiniz, ama tümleşik olan altyazı sabit kalır. DivXlerin, avantajlarından biride işte bu altyazı olayıdır, bir filmi altyazısız alsanız dahi, bu filmin altyazısı çıktığı zaman, http://www.divxsubtitles.net/ , http://www.divxtr.org/ , http://www.dvd.box.sk/ , http://www.altyazi.com/ , http://www.micropower.ws/, http://divx.si-gov.org/ ,  http://www.subtitles.cz/ , http://www.divx-digest.com/ gibi adreslerden altyazıyı download edip filminizi altyazılı olarak izleyebilirsiniz...
Muzikte mp3 ne ise videoda da DivX o...Hepinizin bildiği gibi DivX bir zamanlar MP3’ün müzik için yaptığını,bugün videolar için yapıyor ve ileride daha da popüler olması bekleniyor.DivX’i popüler yapan neden bir DVD filmini kalitesini hemen hemen koruyarak 1:11 kadar sıkıştırabilmesi,buda 600-700 Mb’a tekabül ediyor.... Bu yeni video codec sayesinde bir DVD-ROM filmini ayni goruntu ve ses kalitesini koruyarak bir CD-ROM a kaydetmek mumkun oluyor.Yani 1CD’ye sığabiliyor,acaba tek yararı bu mu ? Hayır değil,DivX’in bu kadar az yer kaplaması,en çok internetten film indirmek isteyenleri sevindirdi ve bu kesim özellikle ADSL,Cable gibi broadband bağlantılara sahip olan ve süre kısıtlaması olmayan kişiler. DivX  pekte yasal olmasa da şuan en çok tercih edilen format durumunda. Durum böyle olunca bu formatta sıkıştırılmış DVD lerde Internet üzerinde dolaşmakta. Cable(128kbit/sn) tipi bir bağlantıyla bir DivX’i ortalama 7-8 saatte indirmek mümkün. Project Mayo adinda bir grup bu codeci daha cok gelistirmek icin ugrasiyor. Isleri bittiginde sikistirma oraninin %20-50 oraninda artacagini soyluyorlar. DivX simdiden film yapimcilarinin eteklerini tutuşturmaya baslamis olmali.Cunki bu sayede neredeyse mp3 gibi DivX filmlerde internette rahatca paylasilabilecek. DivX formatli filmleri izlemek cok kolay. Bunun icin tek yapmaniz gereken DivX codecini MediaPlayer bulunan bir Windows'a kurmak. Cunki DivX,Avi nin kilidinden arindirilip yeniden duzenlenmis hali ve Media Player a gerekli codecler yuklenince rahatca calisiyor. DivX hizla gelismeye ve yayilmaya devam ediyor. Bakalim mp3 cilginliginin boyutuna ulasabilecek mi?
İstatistikler Format : Esnek - bilinen en yaygın format : *.avi Çözünürlük : Değişken, en yaygın : 640x480 veya standart PAL/NTSC çözünürlüğü.  (Türkiyede satılan REGION-2 DVDleri PAL standardında ripleniyor ve genelde 25fps ( frame rate oranı) ile karşımıza çıkıyor. REGION-1 ler ise USA ve Kanada'da satılmakta, ripleri ise çoğunlukla 23fps ve bazen 29-30fps de olabiliyor. Bitrate : Çözünürlük/Ses'e göre değişken. En yaygın 640x480 çözünürlükte 80 - 90 dakika 650-700MB yer tutmaktadır. Kalite : VİDEO - Değişken, en yaygın : SVHS/DVD --SES - Değişken, en yaygın : CD Kalitesi + (48kHz, 96kBit/s, Stereo) Encode Zamanı : PII-350 bir makinada saniyede 2-4 frame. (10-15 Saat)
Divx Sözlüğü:
Sık sık adı geçen değimler, kısaltmalar ve tanımlamalar: ACM ACM, (Audio Compression Manager) Ses Sıkıştırma Yöneticisinin kısaltılmışıdır. ACM Codecleri FlasKMPEG veya VirtualDub gibi araçlarda çalışan ses codecleridir. (Örnek : Fraunhofer ACM codeğine göre yapılan Radium MP3 Codec veya Ogg Vorbis ACM Codec) ASF ASF, (Advance Streaming Format) İleri Akıcılık Formatının kısaltılmışıdır. Bu video akıcılığı için Microsoft'a ait tescilli bir formattır (Proprietary Format). Çoğu ASF dosyaları Microsoft'un MPEG-4 V2 teknolojisine göre hazırlanır. Authentication (Tanımlama) CSS kodlanmış DVD'lerin okunulmasından önce yapılması gereken bir aşamadır. DVD oynatıcınız oynamaya çalışan her DVD'yi tanımlayacaktır. Bir kez tanımlandığında, ayarlar o Windows oturumunda kalıcı olacaktır. İşte bu yüzden bazı DVD ripper programları rip aşamasından önce DVD'yi oynatmanızı istemektedir.  
AVI AVI, (Audio Video Interleasve) Ses Video Birleşiminin kısaltılmışıdır. AVI, MP3 veya JPG gibi bir dosya formatıdır. AVI taşıyıcı bir formattır, yani birçok değişik kombinasyondaki ses/video sıkıştırma codeclerini bir arada tutabilir. Yani MP3 ve JPG sadece belli çeşitte şıkıştırma kulanırken (MPEG Audio Layer ve JPEG), AVI birçok farklı türden sıkıştırma formatları kullanabilir (Örnek: DivX Video + WMA audio veya Indeo Video + PCM audio). AVI dıştan bakıldığında aynı gözükür ama içeriği tamamen farklı olabilir. Normal AVI dosyası diye birşey yoktur fakat muhtemel en yakın olasılık sıkıştırılmamış bir AVI dosyasıdır. AVI dosyaları Windows 3.1 den beri vardır, yani yeni bir format değildir ve muhtemelen en yaygın görüntü formatıdır. AVI dosyalarının Windows 95/98 altında sınırlamaları vardır. Bu sistemler altında 95'de (FAT 16)2, 98'de (FAT 32) 4 GB'dan yukarı AVI dosyaları oluşturamazsınız. BIT BIT, (Binary digIT) ikili rakamın kısaltılmışıdır. Bir BIT ya 0 yada 1 dir. BITRate Data Rate'e bakınız........... Byte Basitçe 1 Byte 8 BIT'e eşittir. Codec Codec, (COder/DECoder) şifreleyici/şifre çözücünün kısaltılmışıdır. Bu sizin belli formatlarda Ses/Video Yapmanızı/Seyretmenizi sağlayan ufak programcıklardır. MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX... birer codec'tir. AVI, ASF, WMV codec değildirler ama dosya formatlarıdır.  
Compression (Sıkıştrma) Compression yüksek miktardaki digital veriyi küçük bir alanda tutmayı sağlamak için matematiksel algoritma kullanır. İki çeşit temel sıkıştırma türü vardır, lossy (kayıplı) ve loss-less (kayıpsız). Loss-less sıkıştırma RAR/ZIP gibi formatlardır, orjinal veri sıkıştırılır ve tekrar açıldığında veri değişmemiştir. Lossy sıkıştırma genellikle görüntü sıkıştırma formatlarını (JPEG, MPEG-1/2/4) içerir ve bunda digital veri sıkıştırılıp tekrar açıldığında orjinaliyle aynı halde değildir. (Genellikle kalite kaybı söz konusudur.)  
CSS CSS, (Content Scrambling System) İçeriği Karıştırılmış Sistem kısaltılmışıdır. DVD'lerin digital olarak kopyalanmasını önlemek için yapılmıştır. CSS DVD ripper'lar tarafından kırıldığından beri zayıf bir kodlama şemasıdır.  
Data Rate Aynı zamanda BITRate olarakta bilinir. Belli bir zaman içerisindeki data sayısını belirtir (Örnek : 1 saniye) - Hem digital video hemde ses için geçerlidir. Eğer bir video 150 saniye başına bytes diyorsa bu videoyu saklamak için her saniye başına 150 byte kullanıldığı anlamına gelir. BITRate sabit (CBR) veya değişken (VBR) olabilir. CBR'nin anlamı verilen BITRate değeri tüm video boyunca değişmeden aynı kalır, ama VBR video içinde daha fazla BITRate isteyen bölümler istedikloeri oranı alırlar istemeyenlerde daha az BITRate kullanırlar.  
De-Multiplexing Multiplexing'in tersidir. Bir video ve ses akışının ayrıştırılmasıdır. Örnek olarak, DVD VOB dosyaları genel olarak MPEG-2 video formatının AC3, MPEG, DTS veya PCM ses ile birleştirilmesidir. Bir VOB dosyasını De-Multiplex etmek MPEG-2 video'yu sesden ayırmak anlamına gelmektedir.
DeMux De-Multiplexing'in kısaltılmışıdır.
Descarmbling Genellikle CSS encrypted/scambled dosyaları düzenlemek için kullanılır. Bunu şöyle açıklayabiliriz, bir çoğunuzun bildiği gibi " Scramble " isimli bir kelime oyunu vardır. Harflari torbatan seçer ve anlamlı kelime yaratmaya çalışırız. Burdada aynı mantık işlemektedir diyebiliriz. Harflari karıştırmak (Scrambled) veya Anlanlı hale sokmak (Descrambling).
DivX DivX codec'i MPEG-4 video sıkıştırma standardına göre, öncelikli düşük ve orta bandgenişliğine sahip networklar üzerinden video transferi sağlamak için dizayn edilmiştir (Örnek: Internet, WAP....). Aslında isimleri " DivX codec " olan 2 temel codec vardır. Fakat yeni olanı Project Mayo'nun açık-source projesi daha fazla " DivX For Windows/Linux/Mac.... "olarak bilinir ama orjinal codec " DivX ;-) Codec " olarak adlandırılır. Bu iki ana codec'in versiyon numaralarıda birbirinden farklıdır, orjinal olanı 3.xx olarak numaralandırılırken, yeni Project Mayo codec'i 4.xx olarak numaralandırılır. Çoğu eski/mevcut filmler ProjectMayo cedeği gelişim aşamasındayken " DivX ;-) Codec " ile encode edilmiştir. Orjinal DivX 3.xx codec Microsoft'un MPEG-4 V3 code'i temel alınarak hazırlanmıştır (ASF, MPEG-4 V2 temel alınarak hazırlanmıştır). Codec'in hacklenip dağıtılmasının asıl amacı, Microsoft'un codec'inin avi encode etmeye müsait olmayışıdır, çünkü Microsoft sadece insanların ASF/WMV encode etmesini istiyorlar. DivX 3.xx codec'i ayrıca MP3 ve WMA'nın haclenmiş versiyonlarınıda içermektedir. AngelPotion, MPEG-4 ve SMR codec'leri aynı teknenin içindedir. Aynı zamanda VKI (Scene Detect Patch) sahne algılama patch'i vardır ve bu patch sahne değişikliklerinde otomatik olarak keyframe yerleştirir ki bu da resim kalitesini arttırır.Yeni DivX 4.xx codec'in Microsoft'la hiç alakası yoktur. Tamamen farklı birşekilde geliştirilmekte ve halen geliştirme aşamasındadır. Bir süre sonra yeni DivX 4.xx codec DivX 3.xx codec'inin yerini alacaktır ama şimdilik DivX 3.xx çok daha iyi bir sonuç vermektedir. DVD Conversion DVD Conversion DVD'nin MPEG-2 videosunu başka bir formata dönüştürmektir, genellikle CD'de veya harddiskte saklayabilmek için DVD'ye oranla daha düşük kalitede çevirmektir. Bununla ilgili makaleleri DivX Rehberleri bölümünde bulabilirsiniz.
DVD Ripping DVD Ripping, DVD Conversion'la aynı değildir. Bildiğiniz üzere DVD'ler CSS ile kodlanmışlardır ve bu DVD dosyasını kopyalandığında karıştırmaktadır. DVD ripping işte bu dosya karışıklığı olmadan DVD'yi komple harddiskinize atma işlemidir.
Encoding Birşeyi belli bir formatta video'ya dönüştürme işlemine varilen addır. Decoding, encodingin tersidir.
Frame Filmler genellkile hareketli resimlerdir. Bir seri resim, her birisi saniyenin belli aralıklarında hareket ederek, insan gözünün algılayamıyacağı kadar hızlı bir şekilde her frame hareket etmekte ve video'yu oluşturmaktadır. Aynı teknik 3D animasyonlar/oyunlarda da kullanılmaktadır.
Framerate Belli zaman aralığında verilmiş olan frame değeridir (Örnek : 1 saniye). Aynı zamanda Saniye Başına Frame Oranı olarakta bilinir (FPS). NTSC filmler 23.976 veya 29.970, PAL filmler 25 frame ranlarına sahiptirler.
IFO/BUP IFO dosyaları VOB dosyalarının formatları ile ilgili bilgileri içerirler. Bu DVD Player'a DVD'nin nasıl oynatılacağı bilgilerini verir (Altyazı, Aspect Ratio, Dil seçenekleri, Menü). BUP dosyaları IFO dosyalarının backup'ıdır, ve IFO dosyasının bozulması durumunda kullanılırlar. Eğer DVD'yi IFO dosyası olmadan riplerseniz VOB dosyaları düzgün olarak çalışmayabilir veya hatta hiç açılmayabilirler.
IFO Parsing IFO Parsing IFO dosyası üzerinden okumak ve VOB dosyalarını bu IFO dosyasının içindeki bilgileri alarak işleme olayıdır. IFO dosyasını kullanmadan DVD menüsü, altyazılar ve benzeri özelliklerin hiçbiri mümkün olmaz.
MiniDVD Gayri resmi MPEG-2 dosyalarını oynatma formatıdır. Bu formatta DVD'yi CD ortamına aktarıp 15 dakikalık bir bölümünü seyredebiliyorsunuz.
MPEG MPEG'in açılımı Motion Picture Experts Group'dur. Bu MPEG-1'i (Video CD), MPEG-2 (DVD ve Super VCD ve diğer geniş bant sistemleri) ve MPEG-4 (ASF, DivX, WMV ve düşük band sistemler) yapan aynı gruptur. Bu grup ayrıca MP3 (MPEG Audio Layer 3) ve AAC ses sıkıştırma standartları ilede ilgilidir.
Multiplexing De-Multiplexing'in karşıtıdır. Bir ses ve görüntü dosyasını birleştirme işlemidir.
DeMux De-Multiplexing'in kısaltılmışıdır.
Proprietary Format Bu formattaki en büyük sorun formatın özelliklerinin sınırlı olmasıdır, özellikle onları destekleyen ücretsiz araçlar tarafından. İşte bu yüzden DivX/AVI araçları çok ama ASF veya WMV araçları pek yok (Microsoft'un çıkartmış oldukları hariç). Bu formattan başka bir formata çevirim oldukça sınırlı.
PC-DVD Bu deyim genellikle bilgisayarlardaki DVD'ler için kullanılmaktadır. (DVD ROM......)
SBC SBC'nin açılımı Smart Bitrate Control (Akıllı Bitrate Kontrolü). Nandub tarafından kullanılan yeni bir encoding methodu. Filmi dinamik olarak ve bire bir encode ediyor. Bu yeni method olabilecek en iyi sonucu ve aynı zamanda en az dosya boyutunu veriyor. Ama diğer methodlara oranla daha karışık ve iki katı zaman almakta.
Subpicture VOB dosyalarında altresimler bulunmaktadır, özellikle altyazılar için. DVD'deki altyazılar text olarak bulunmayıp video olarak saklanırlar. Bir subpicture ana resmin üzerine çıkarak görüntülenir.
Super VideoCD Aynı zamanda SVCD veya Super VCD olarakta bilinir.
VBR VBR açılımı Variable BitRate. Data Rate Bölümüne bakınız......
VideoCD Aynı zamanda VCD olarakta bilinir.
VOB Açılımı Video Objects (Video Objeleri). DVD filmler VOB dosyalarının içinde saklanırlar. Her VOB dosyası belli bir video/ses/altyazı içerirler.
WMA Açılımı Windows Media Audio. Microsoft tarafından geliştirilen bir Proprietary Formatıdır. Teorik olarak sıkıştırma oranı MP3 dosyalarının 2 katı kadar büyüktür.
WMV Açılımı Windows Media Video. Microsoft tarafından geliştirilen bir Proprietary Formatıdır. Çoğu WMV dosyaları MS-MPEG-4 V3'e benzer olan Microsoft'un MS-Video V7/V8 teknolojisi ile yapılmıştır
Grerekli Linkler
Linkler Altyazılar: - DivXTR.Org - Anet News DivX Altyazı Grubu (news://news.anet.net.tr/binary.divx.altyazi) - Dvd.box.sk (İngilizce)
Film Linkleri: - Sharereactor.com - DivXTR.Org - filenexus.com - ed2kguide.com - EasyNews.com (Aylık $9.95)
Paylaşım Programları - eDonkey2000.com (Özellikle download yapabilmek için gerekli) - Imesh.com (Hızlı, kolay. Ancak yeni filmleri bulmak çok zor) - KaZaA.com - Direct Connect (Çok büyük bir HDD'ye ihtiyacınız olacak)
Yardım ve Bilgi Alanları: - Anet News DivX Grubu (news://news.anet.net.tr/divx) - DivXTR Forum (forum.divxtr.org)
Önemli Siteler: - Doom9.org (İngilizce) - DivX-Digest (İngilizce) - IMDB.com (İngilizce - Bütün filmlerin detaylı bilgilerini edinebileceğiniz inanılmaz bir kaynak)
Programlar: - DVD.box.sk (Tüm aradığınız programalr, altyazılar, film incelemeleri) - DivX-Digest.com - Doom9.Org - DivXTR.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR..TEŞEKKÜR EDERİZ..